Owoce jadalne, kuliste koloru żółtego, dojrzewają dopiero jesienią. Nadają się do sporządzenia soków, nalewek, marmolady, konfitur i galaretek. Liście nieduże do 5 cm długości, jajowate, zielone. Roślinę możemy posadzić jako pojedynczy akcent na tle trawnika bądź w grupie, nadaje się na nieformowany żywopłot! Pigwowiec japoński nie ma specjalnych wymagań glebowych. Preferuje stanowiska słoneczne lub półsłoneczne. Jest odporny na mróz i suszę.
Zasady postępowania z nasionami: Nasiona należy poddać stratyfikacji - umieścić w chłodnym i wilgotnym miejscu, najlepiej w lodówce, na okres od kilku tygodni do dwóch miesięcy. Po tym okresie można je wysiewać bezpośrednio do gruntu, na głębokość 2–3 cm lub do doniczek. Nasiona umieść w przepuszczalnej, próchniczej glebie na słonecznym lub półcienistym stanowisku. Utrzymuj podłoże lekko wilgotne i zapewnij dobry drenaż. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!