Owocem są drobne, kuliste śliwki o różnym kolorze (żółte, pomarańczowe, czerwone, bordowe). Miąższ jest soczysty, słodko-kwaśny. Owoce dojrzewają od sierpnia do września i nadają się na przetwory, nalewki lub do jedzenia. Śliwa ałycza nie jest wymagająca, jednak najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchnicznych, przepuszczalnych, o odczynie obojętnym. Preferuje stanowisko słoneczne lub półsłoneczne. Jest całkowicie mrozoodporna.
Zasady postępowania z nasionami: Nasiona wymagają około 3-4 miesięcznej stratyfikacji - Wymieszaj nasiona z wilgotnym podłożem i umieść mieszankę w woreczku strunowym lub pojemniku, a następnie włóż do lodówki. Regularnie sprawdzaj wilgotność i napowietrzaj mieszankę. Po tym procesie wysiej nasiona do gruntu bądź doniczek. Zapewnij wilgotność, lecz unikaj przelania. Zapewnij słoneczne stanowisko. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!