OLIWNIK BALDASZKOWY (Eleagnus umbellata)
Oliwnik baldaszkowy jest silnie rosnącym krzewem pochodzącym z Chin i Japonii. Dorasta do 4 metrów wysokości. Roślina posiada właściwości lecznicze! Owoce zawierają dużą ilość likopenu i witamin A, C i E. Likopen jest niezastapiony w walce z rakiem prostaty, jamy ustnej, gardła i skóry, zmniejsza ryzyko choroby sercowo-naczyniowej. Kwiaty rurkowate, przyjemnie pachnące w kolorze żółtobiałym, kwitnąć zaczyna na przełomie maja i czerwca. Roślina jest miododajna! Owoce pestkowce, jadalne, koloru czerwonego z jasnymi kropkami o średnicy 1 cm. Dojrzewają w październiku. Nie zebrane pozostają na gałęziach przez całą zimę. Oliwnik owocuje co roku niezawodnie! Owoce mają smak słodko kwaśny, można je spożywać na surowo bądź w przetworach. Liście jajowate, długie do 8 cm długości, srebrzystozielone, pozostają na roślinie do późnej jesieni. Oliwnik baldaszkowy nie ma specjalnych wymagań glebowych. Preferuje stanowiska słoneczne. Jest odporny na mróz i suszę. Zasady postępowania z nasionami: Przed siewem, nasiona należy namoczyć w wodzie przez 24 godziny. Po namoczeniu, nasiona wymagają chłodzenia przez kilka miesięcy w temperaturze około 5°C, co przygotowuje je do kiełkowania. Wysiej nasiona w dobrze przepuszczalnej glebie, wybierając słoneczne stanowisko. Utrzymuj stale wilgotne, ale nie podmokłe podłoże. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!