AMBROWIEC AMERYKAŃSKI (Liquidambar styraciflua) Ambrowiec amerykański jest ozdobnym drzewem pochodzącym z Ameryki Północnej. Dorasta do 8-12 metrów wysokości. Balsamiczna żywica ambrowca używana jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w medycynie jako środek wykrztuśny i bakteriobójczy! Liście zielone, dłoniasto klapowe do 20 cm szerokości, błyszczące, jesienią przebarwiają się na pomarańczowo, żółto i czerwono. Kwiaty żółtawo zielonkawe, zebrane w grona, rozdzielnopłciowe, kwitną w maju. Owoce brązowe, kolczaste kulki, dojrzewają w październiku, utrzymujące się na drzewie także podczas zimy. Ambrowiec amerykański wymaga gleby przepuszczalnej, żyznej, próchniczej. Preferuje stanowiska słoneczne, osłonięte. Mrozoodporność do - 26 stopni. Zasady postępowania z nasionami: Nasiona należy namoczyć w letniej wodzie przez 24 godziny, a następnie wysiać wiosną do wilgotnej ziemi doniczkowej, lekko je przykrywając. Pojemnik z nasionami warto przykryć folią, by utrzymać wilgotność, ale co 2-3 dni należy ją zdejmować na kilka godzin. Zapewnij ciepłe i słoneczne miejsce. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!