Jarząb szwedzki (Sorbus intermedia) Jarząb szwedzki to drzewo średniej wielkości o stożkowatej, regularnej i zwartej koronie. Występuje w Europie. Osiąga do 12 metrów wysokości. Liście pojedyncze, eliptyczne lub odwrotnie jajowate, z wierzchu ciemnozielone, dolna strona liści szara i owłosiona. Kształt liści bardzo zmienny. Kwiatostany owłosione, duże i białe. Owoce kuliste, pomarańczowoczerwone, dojrzewają we wrześniu, październiku. Jarząb szwedzki dobrze radzi sobie na różnych typach gleby. Preferuje stanowiska słoneczne. Roślina mrozoodporna. Zasady postępowania z nasionami: Przeprowadź stratyfikację nasion - wymieszaj nasiona z lekko wilgotnym piaskiem lub torfem. Umieść mieszankę w plastikowym woreczku lub pojemniku i przechowuj w lodówce, w temperaturze około 5°C przez około 90 dni. Po zakończeniu okresu stratyfikacji, nasiona należy wysiać do gruntu w kwietniu. Alternatywnie, można je wysiać jesienią bezpośrednio do gruntu, co pozwoli na ich naturalną stratyfikację przez zimę, ale może to wydłużyć czas kiełkowania. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!