OLIWKA EUROPEJSKA (Olea europea) Oliwka europejska jest wiecznie zielonym drzewem lub krzewem pochodzącym z rejonów Morza Śródziemnego. W naszym klimacie dorasta do 2 metrów wysokości. Roślina posiada właściwości lecznicze! Oliwka z oliwek posiada właściowości poprawiające trawienie oraz chroni przewód pokarmowy. Nadaje się na bonsai. Kwiaty koloru zielonkawo-białego, zebrane w wiechy, pachnące. Kwitnąć zaczyna na przełomie czerwca i sierpnia. Owoce jadalne, podobne do śliwki, dojrzewają jesienią, dojrzałe owoce mają kolor czarny. Liście małe, zielone, skórzaste, posiadają właściowości obniżające ciśnienie krwi i poprawiające funkcjonowanie układu krązenia. Oliwka europejska wymaga gleby żyznej i dobrze przepuszczalnej. Preferuje stanowiska słoneczne lub półsłoneczne. Zasady postępowania z nasionami: Przed siewem, nasiona należy namoczyć w wodzie przez 24 godziny. Po namoczeniu, nasiona wymagają chłodzenia przez kilka miesięcy w temperaturze około 5°C, co przygotowuje je do kiełkowania. Wysiej nasiona w dobrze przepuszczalnej glebie, wybierając słoneczne stanowisko. Utrzymuj stale wilgotne, ale nie podmokłe podłoże. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!