WOSKOWNICA CZERWONA (Myrica rubra) Woskownica czerwona jest owocowym, wiecznie zielonym krzewem, pochodzącym z południowo wschodniej Azji. Osiąga około 10 metrów wysokości. Owoce kuliste, czerwone, jadalne, słodkie, nadają się na przetwory! Liście ciemnozielone, błyszczące, skórzaste, lacentowate. Kwiaty ciemnoczerwone, małe, obficie kwitnące. Roślina posiada właściwości lecznicze! Woskownica czerwona wymaga gleby lekko kwaśnej, przepuszczalnej, wilgotnej. Preferuje stanowiska słoneczne lub półsłoneczne. Zasady postępowania z nasionami: Mocz nasiona w wodzie na około 24 godziny. Po wymoczeniu, nasiona umieść w pojemniku z wilgotnym, kwaśnym podłożem i przykryj folią. Wstaw pojemnik do lodówki (w temperaturze ok. 4°C) na około 3 miesiące. W marcu lub kwietniu, po okresie stratyfikacji, wyjmij pojemnik z nasionami i wystaw na zewnątrz, chroniąc przed przymrozkami. Przykryj nasiona cienką warstwą kwaśnego podłoża, a następnie obficie zwilż spryskiwaczem. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!