Owoce to małe, kuliste pestkowce, które mogą mieć różne odcienie czerwieni, a czasem są żółte lub prawie czarne. Zazwyczaj są słodkie, a ich miąższ jest soczysty. Owoce te nadają się do jedzenia na surowo, ale także do przetworów, takich jak soki, galaretki, dżemy czy nalewki. Wiśnia ptasia najlepiej rośnie na żyznej, przepuszczalnej glebie o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Preferuje stanowisko słoneczne, ciepłe i osłonięte od mroźnych wiatrów. Jest całkowicie mrozoodporna.
Zasady postępowania z nasionami: Nasiona mocz w wodzie przez 24 godziny. Przełóż nasiona do wilgotnego podłoża i umieść w lodówce w temperaturze 3-8 °C na 90 do 120 dni. Po okresie stratyfikacji wysiej wiosną nasiona do gruntu bądź donic. Regularnie nawadniaj ale unikaj przelania Zapewnij słoneczne i ciepłe stanowisko. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!