Liście tej odmiany śliwy są owalne, małe, o nieco ząbkowanym brzegu. Tarnina owocuje od października do grudnia, tworzą się wówczas kuliste pestkowce o ciemnoniebieskiej skórce, które przypominają owoce borówki. Owoce są jadalne, ale mają kwaśny smak. Poleca się picie soków z tarniny jako środek wspomagający układ odpornościowy. Śliwa Tarnina wymaga gleby z dużą ilością wapnia. Preferuje stanowiska nasłonecznione i ciepłe, jednak rośnie również w półcieniu. Jest w pełni mrozoodporna.
Zasady postępowania z nasionami: Przechowaj nasiona przez zimę w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu, aby zapewnić im wymagany okres zimnej stratyfikacji. Po okresie stratyfikacji, nasiona najlepiej wysiać wiosną do przepuszczalnego gruntu, do inspektu lub do doniczek w pomieszczeniu o dowolnej porze. Wysiej nasiona na głębokość około 2-3 cm.. Utrzymuj podłoże wilgotne, ale nie mokre. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!