PISTACJA CHIŃSKA (Pistacia chinensis) Pistacja chińska jest niewielkim, dekoracyjnym drzewem, pochodzącym jak sama nazwa wskazuje z Chin. W naszych warunkach klimatycznych osiąga niewielką wysokość, około 2 metrów. Roślina nadaje się na Bonsai! Kwiaty pachnące, czerwone, zebrane w wiechy. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Owoce jadalne, kuliste pistacje, dojrzałe w kolorze niebieskim. Liście pierzaste, w lecie ciemnozielone, na jesieni przebarwiają się na kolor pomarańczowo-czerwony. Pistacja chińska wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej. Preferuje stanowiska słoneczne. Zasady postępowania z nasionami: Umieść nasiona w pojemniku z wodą na około 24 godziny. Przełóż namoczone nasiona do pojemnika z wilgotnym podłożem i poddaj stratyfikacji przez około 60 dni w temperaturze od 0 do 5°C. Po tym procesie wyjmij pojemnik z lodówki i przestaw w ciepłe miejsce. Utrzymuj stałą wilgotność i obserwuj nasiona. Gdy nasiona wykiełkują i wypuszczą co najmniej dwa listki, przesadź je do osobnych, większych doniczek. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!