Owoce mają twardą skorupę i przypominają smakiem orzechy laskowe. Cechą charakterystyczną jest ich niezwykle postrzępiona okrywa, która znacznie wystaje poza orzech. Leszczyna turecka najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych do półcienistych, gdzie jej liście mogą w pełni rozwijać swoją intensywną barwę. Preferuje gleby żyzne, umiarkowanie wilgotne, dobrze przepuszczalne, o odczynie obojętnym do lekko kwaśnego. Roślina jest mrozoodporna.
Zasady postępowania z nasionami: Nasiona wymagają stratyfikacji - Wymieszaj nasiona z wilgotnym piaskiem i przechowuj w lodówce o temperaturze od 0 do 4 °C, przez 1-3 miesiące. Po zakończeniu stratyfikacji nasiona należy wysiać na wiosnę, w żyznej, dobrze przepuszczalnej glebie, na słonecznym stanowisku. Zapewnij odpowiednią wilgotność i temperaturę podczas całego procesu. NASIONA PRZEZNACZONE WYŁĄCZNIE DO WYSIEWU!